Ta vikend Pohorska tržnica v znamenju MEDU, MEDENIH in ŽGANIH PIJAČ
Vljudno vas vabimo na Pohorsko tržnico v petek, 18.12.2020 od 16.00 do 20.00, v soboto 19.12.2020 pa od 9.00 do 12.00 in od 16.00 do 20.00 ure. Praznična Pohorska tržnica bo obarvana zlato, v barvi MEDU, MEDENIH IN ŽGANIH PIJAČ.
Na voljo tudi vsa redna ponudba domačih pridelkov in njihovih živilskih izdelkov.
V petek bodo obiskovalce razveselili različni praznični junaki.
Razdelili bomo še nekaj brezplačnih kuharskih knjižic z recepti za praznično in vsakdanjo peko. Našli jih boste ob stojnici »Božična Pohorska košarica«.
Spomnimo vas, da ste še vedno lahko dobrodelni na Pohorski tržnici. Pričakuje vas »Božična Pohorska košarica«, v katero boste lahko prispevali darila, ki bodo še isti dan predana osebi, predlagani s strani Krajevne organizacije Rdečega Križa Občine Hoče-Slivnica.
Na Pohorski tržnici sledimo ukrepom in priporočilom NIJZ za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.
Doživite pravljično Pohorsko tržnico 2020.
Nekaj modrosti in resnic:
MEDU, MEDENIH IN ŽGANIH PIJAČ
Slovenci nismo samo odlični čebelarji, ampak tudi mojstri medenih in žganih pijač. Na naši tržnici imamo 2 izmed vodilnih tovrstnih mojstrov. Na medenih stojnicah vas ta vikend pričakuje:
- Čebelarstvo Pregl z likerjem iz medu in kutine, viljamovko, pohorskim medom
- Čebelarstvo Cesar s penečo medico, medico in izvirnimi medenimi mešanicami: med s čokolado in lešniki, s cimetom, z borovnicami, malinami, api mešanico
- Razstava medenih in žganih pijač
- Vlivanje figur iz čebeljega voska
PENEČA MEDICA
Leta 2005 je skupina mariborskih čebelarjev prva na svetu izdelala penečo medico, šampanjec izdelan po klasični (šampanjski) metodi izključno iz medu. Med njimi je bil tudi Marko Cesar. Peneča medica je sad vrhunskega znanja izdelovalcev medenih pijač.
Peneča medica Cesar je bila večkrat nagrajena z zlatim odličjem, postala je celo Šampion na nacionalnem ocenjevanju medenih pijač. Številne nagrade in priznanja čebelarstva Cesar so dokaz najkakovostnejše pridelave in poplačilo za trud, ki ga vlaga v svoje delo.
Med žganimi pijačami Pregl najdemo večkrat nagrajen liker iz medu Me Kuš, ki je prav tako dobil laskav naziv šampion. Poleg izvirnega likerja iz kutine Ku Kuš je eden najboljših izdelkov žganje iz hrušk viljamovk z imenom Will Billy.
Za osnovo uporabljajo zgolj lastne domače proizvode. Osnova je sadno žganje, najpomembnejši faktor je odličen pohorski med, ki ga pridobijo od čebel, ki se pasejo na zelenih pašnikih Pohorja.