Kakovost pitne vode
VS |
Pogostost vzorčenja |
|||
|
Mikrobiološki parametri*
|
Fizikalno kemijski parametri** |
Terenske meritve*** |
Kontinuirne meritve |
Ledina |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Planinka |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
- |
Pivola |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Vrhi |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Polana |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Slivnica |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Radizel |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Križna kapela |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Tisa |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
- |
Zidanšek |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
- |
Železničar |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
Meritve prostega klora |
Orehova-Hotinja vas |
Vsaki drugi mesec |
1-krat letno |
Ob meritvah mikrobioloških parametrov |
- |
Hišno vodovodno omrežje, vključno s pipami je treba redno in pravilno vzdrževati:
· voda na vsaki pipi naj pred prvo uporabo tega dne teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika), oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali
· vsaj 1-krat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke (čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna)
· na mestih, kje voda v omrežju zastaja, naj se izvaja tedensko izpiranje do stabilizacije temperature vode. Ugotoviti je potrebno, ali so na omrežju slepi rokavi in jih odstraniti, do takrat je treba enkrat na teden spirati vodo iz slepih rokavov. Več o priporočilih za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja je na spletni strani NIJZ, v povezavi (http://www.nijz.si/priporocila-lastnikom-objektov-za-vzdrzevanje-hisnega-vodovodnega-omrezja).
OBVEŠČANJE UPORABNIKOV PITNE VODE
V primeru omejitve uporabe pitne vode, zaradi morebitnih onesnaženj ali pri povečanemu tveganju za zdravje ljudi, bomo uporabnike obveščali preko SMS obveščanja oz. e-pošte, Radio Maribor in spletne strani Občine Hoče-Slivnica.
O JAVNEM OMREŽJU
Upravljalcem vodovodov mora zagotavljati skladnost in zdravstveno ustreznost vode kot živila, nad katerim mora upravljavec izvajati notranji nadzor na osnovah sistema HACCP (Hazard Analysis by Critical Control Points). Ta omogoča pravočasno prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih tveganj, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje ljudi, izvajanje potrebnih ukrepov, ter vzpostavljanje stalnega nadzora na tistih mestih (kritičnih kontrolnih točkah) v oskrbi s pitno vodo, kjer se tveganja lahko pojavijo. Druga oblika nadzora nad kakovostjo pitne vode je državni monitoring, katerega nosilec je NIJZ – Nacionalni Inštitut za javno zdravje, izvajalec pa NLZOH – Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
Podatki o rezultatih laboratorijskih preizkušanj pitne vode, pridobljenih tako v okviru notranjega nadzora, kot tudi državnega monitoringa, so javni in na vpogled pri upravljavcu.
Posebna skrb v notranjem nadzoru je posvečena mikrobiološkim preiskavam, ki se izvajajo v večjem obsegu od fizikalno kemijskih, ker bi prisotnost zdravju nevarnih mikroorganizmov lahko povzročila akutna obolenja, kar se pri preseženih fizikalno kemijskih parametrih redko zgodi. Viri mikrobiološkega onesnaženja pitne vode so običajno živalski in človeški iztrebki, ki pridejo v vodo z vdorom fekalij v vodovodni sistem npr. na zajetju, zaradi neprimernega gnojenja, s posegi v okolje ter poškodbami vodovodnega omrežja.
Zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja vode je prisotnost bakterije Escherichia coli v pitni vodi. V obseg mikrobioloških preiskav pitne vode poleg E.coli sodijo tudi skupne koliformne bakterije, enterokoki, Clostridium perfringens ter skupno število kolonij mikroorganizmov poraslih pri 22°C ter 37°C. Vsi parametri, razen E.coli ter enterokokov, so obravnavani pri ocenjevanju kot indikatorski.
V primeru, da preiskave izkažejo neskladnost in/ali zdravstveno neustreznost pitne vode, upravljavec sprejme potrebne ukrepe za odpravo neskladnosti. Ukrepi so lahko sledeči:
· dezinfekcija pitne vode
· obvezno prekuhavanja pitne vode,
· omejena uporaba vode ali
· prenehanje dobave pitne vode.
Koristne povezave:
· Nacionalni inštitut za javno zdravje, Pitna voda
· Nacionalni inštitut za javno zdravje, Priporočila, navodila, mnenja za pitno vodo
· Nacionalni inštitut za javno zdravje, Monitoring pitne vode
· Nacionalni inštitut za javno zdravje, Pogosta vprašanja o pitni vodi
· Ministrstvo za zdravje, Pitna voda