Riž iz pečice
Riž iz pečice
10. 2. 2021
Izbrisan U.
1733
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Riž prihaja iz Azije, v Evropi so nad njim najbolj navdušeni Italijani,
a tudi v Sloveniji si pogosto zaželimo slastne rižote. Seveda pa je riž tudi odlična priloga, ki se poda skoraj k vsaki omaki.
Na štedilniku pa nam le redko uspe doseči, da bi bil riž tako lahkoten in nelepljiv.
Poznamo določena razmerja zrna in vode, a pri rižu je toliko pomembnih dejavnikov, ki jih moremo upoštevati, da imamo srečo, če nam kuhanje riža uspe.
Če bomo lonec postavili na prevroč štedilnik, se lahko riž prismodi, uporaba pokrovke je prava umetnost. Če jo bomo odkrili prehitro, bo zrnje na koncu razmočeno, če jo pustimo predolgo, bo izparela vsa voda in riž bo posušen. Ker se kot gospodinje trudimo pripraviti hrano čim bolj okusno, vam tokrat ponujamo recept za pripravo riža iz pečice.
Kako pripraviti riž v pečici? Preprosto.
Pečico segrejemo na 230 stopinj C., riž speremo pod hladno vodo,
postopek ponovimo, dokler voda ni prozorna.
Za pripravo riža v pečici je najbolj priporočljiv jasminov riž, ali sorta
s srednje dolgim ali dolgim zrnjem.
Razmerje:
Za vsak lonček riža, dodajte lonček in eno četrtino vode.
Priprava:
Skratka, riž stresete v ognjevarno posodo, ki jo lahko pokrijete. Lahko je litoželezni lonec, stekleni pekač, ki ga dobro prekrijete z aluminijasto folijo ali primernim pokrovom.
Skratka, riž in vodo pokrijete s pokrovko ali folijo, nato pa vse skupaj date v že ogreto pečico in tam pustite med 30 in 35 minut. Riža ne odkrivate in preverjate. Najbolje je, da uporabite steklen pekač, da boste takoj opazili, ko bo riž pripravljen. To bo takrat, ko bo voda izhlapela.
Ne pozabite: v vodo dajte začimbe s katerimi običajno pripravite riž.