Peka flancatov, po receptu gospodinj iz VeGeC-a
Peka flancatov, po receptu gospodinj iz VeGeC-a
5. 2. 2021
Izbrisan U.
266
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Tudi tokrat vam posredujemo recept za peko, ki je nastal v VeGeCu. Vemo, da vsaka gospodinja pripravlja stvari po svojem receptu, bodisi da ga je prejela od svoje mame, babice, znanke ali iz knjige.
Vemo pa tudi to, da je v vsakem receptu osebna nota oziroma pridih vsake gospodinje, zato se recepti med sabo razlikujejo.
Za peko flancatov potrebujemo:
- 30 dag moke (lahko mešamo, ostro in gladko),
- 6 dag masla,
- 4 rumenjake,
- 8 žlic belega vina,
- 4 žlice sladke smetane,
- Ščepec soli,
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja,
- olje za peko,
- sladkor v prahu za posip,
- rum,
- limonin sok.
Postopek:
Moko presejemo v skledo, dodamo na koščke narezano maslo, rumenjake, kislo smetano, sladkor, sol, rum, belo vino in limonin sok, v sredini naredimo jamico.
Iz sestavin zamesimo gladko in voljno testo. Skledo pokrijemo in pustimo, da testo počiva vsaj pol ure.
Pomokamo delovno površino, testo razvaljamo 3 do 5 mm debelo.
S kolescem (nožem) ga razrežemo na pravokotnike.
Na sredini vsakega pravokotnika z nožem naredimo 2 do 3 zareze.
Dobro segrejemo olje in zlato rjavo ocvremo flancate.
Lonec med cvrenjem večkrat pretresemo, da flancati lepo narastejo.
Ocvrte flancate poberemo iz olja in preložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami, potresem s sladkorjem v prahu in flancati so pripravljeni.