Okus zgodovine na krožniku in zasaditev pšenice enozrnice, oz. rastlin iz genske banke
OB DNEVIH
»EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2022«
Vabimo na:
OKUS ZGODOVINE NA KROŽNIKU IN ZASADITEV PŠENICE ENOZRNICE, OZ. RASTLIN IZ GENSKE BANKE
Na kuharski delavnici bomo iz pšenice enozrnice pripravili kruh in namaz z zeliščno skuto in krešo, kar je značilnost mlajše kamene in bakrene dobe.
KDAJ IN KJE:
4. oktobra 2022 od 10. do 12. ure,
v VeGeC OHS Rogoza.
Prijavite se lahko na:
041 963 450, 030 465 270 ali vegec@hoce-slivnica.si
Poročilo o dogodku
Poročilo:
Na kuharski delavnici smo iz pšenice enozrnice pripravili kruh in namaz z zeliščno skuto in krešo, kar je značilnost mlajše kamene dobe.
Kruh pšenice enozrnice
Sestavine: 500 g BIO moke iz enozrnice, 300 ml vode, vrečka suhega kvasa ali polovička kocke, žlička sladkorja, ščepec soli, kanček olja.
Priprava:
Moko presejemo, naredimo jamico v katero damo žličko sladkorja, kvas in 50 ml mlačne vode. Pustimo 15 minut. Nato dodamo sol, olje in ob gnetenju počasi dolivamo preostalo količino mlačne vode. Pečemo 20 minut pri 210 stopinjah C.
Zeliščna skuta s krešo
Sestavine za 4 osebe: 350 g skute, 50 g kisle smetane, sol, poper, 1 strok česna, 2 šopka vodne kreše, malo svežega peteršilja.
Priprava: V posodo damo skuto, jo dobro premešamo in ji dodamo kislo smetano, nasekljano vodno krešo in peteršilj. Primešamo še sesekljan česen, sol in poper.
Vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik za približno 1 uro.
Dober tek.
Zasaditev pšenice enozrnice:
Za zasaditev pšenice smo potrebovali hranilno prst ter lonček v katerega zasadili seme enozrnice. Ob določenem času in vzgoji sadike se bo zasaditev nadaljevala v visoko gredo, ki se nahaja pred VeGeC OHS Rogoza.