Česen, v različnih oblikah
Česen, v različnih oblikah
3. 2. 2021
Izbrisan U.
281
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Čeprav česnovega vonja nihče ne mara, moramo priznati, da se v jedeh odlično odreže in brez njega bi marsikatera jed izgubila svoj čar. Je tudi zelo zdravilen.
Aroma česna jedi kateri ga dodamo pusti svoj pečat.
Njegovo lupljenje pa ni ravno zabavno.
V kuhinji ga imamo vedno pri roki, saj lahko tudi ob praznem hladilniku z njegovo pomočjo pripravimo odličen obrok.
Kako nadomestiti česen takrat, ko svežega nimamo pri roki, ali pa se nam ga ne da lupiti.
Že prej si ga moremo nabavit, dobimo ga v različnih stanjih, lahko pa si ga pripravimo sami.
1. Česen v prahu:
Česen v prahu je odlična alternativa svežim strokom, saj je nadvse aromatičen in vedno na dosegu roke. Njegova prednost je tudi, da na koži ne pušča vonja in v ustih zadaha, tako da si ga lahko brez razmisleka privoščite tudi v solati. Ker je česen zdrobljen v prah, se njegov okus v omakah in drugih jedeh razporedi zelo enakomerno.
2. Vloženi stroki česna - konfit:
Danes večina trgovin ponuja takšen česen, vendar kupci prav pogosto ne segajo po njem. Gre za vložene stroke česna, ki so olupljeni. V olju ohranijo močno česnovo aromo, tako da se lahko uporabijo v omakah, namazih ali drugih jedeh, kjer bi sicer uporabili svež če-sen.
3. Česnova pasta:
To je čisto na drobno zmlet česen, ki se odlično obnese v marinadah, omakah in polivkah.
Shranjuje se v hladilniku, njegova odlika pa je tudi, da ima daljši rok trajanja. Pri nas ga najdemo s specializiranih trgovinah, lahko pa ga naredimo tudi doma.
Kako jo pripraviti:
- 5-6 strokov česna
- olivno olje
- stekleno embalažo
- stiskalec česna
Olupljen česen stisnemo direktno v stekleno embalažo, z žličko, česen »potlačimo« in prelijemo z olivnim oljem, tako da je česen prekrit.
Stekleničko zapremo in hranimo v hladilniku. Najbolj intenziven okus se bo razvil po dveh dneh.
Česnovo pasto lahko v hladilniku hranite od 1 do 2 tedna. Pasto lahko uporabljate med kuhanjem, za marinade ali pa si jo malo namažete na toast ali kruh.
4. Zmrznjene česnove kocke:
Najpreprostejša rešitev so zmrznjene česnove kocke, ki si jih lahko sami v naprej pripravimo. Ko imamo čas in smo pri volji, olupimo čim več česna, nato pa stroke stremo ali drobno sesekljamo.
Vse skupaj nato natlačimo v modelčke za led in prelijemo z oljem ali vodo ter zamrznemo. Ko bomo potrebovali česen, kocke le vzamemo iz zamrzovalnika in jih raztopimo v ponvi.