Priprava domačega kruha s semeni
Poročilo o dogodku
Potrebujemo:
- 75 dag moke za kruh s semeni oz. mešane moke,
- 25 g svežega kvasa – Fala,
- 3 žličke soli,
- mlačno vodo,
- 2 jedilni žlici olivnega olja,
- Bučna semena.
Priprava domačega kruha:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja.
V skledo zmešamo moko in sol. V sredini naredimo jamico in dodamo semena in nato vanjo vlijemo olje in kvasec, malo pomešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same. Nato testo gnetemo tako dolgo, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede. Nato testo pustimo vzhajati toliko časa, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke pregnetemo.
Nato testo oblikujemo v hlebčke ali hlebec ter ga pustimo še nekoliko vzhajati. Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 25 minut na 200 stopinj.
Dober tek.