Žajbelj, priprava čaja
Žajbelj, priprava čaja
18. 1. 2021
Izbrisan U.
27622
Izobraževanje, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Žajbelj je rastlina, ki jo najdemo skoraj v vsakem vrtu, bodisi prosto rastočo ali v loncu.
Za kaj torej uporabiti žajbelj.
Žajbljev čaj spada na območje domačih pripravkov, s katerimi si ljudje že stoletja lajšajo različne
zdravstvene nevšečnosti; to pomeni, da ni primeren za vsakogar kadarkoli in ga je treba uporabljati previdno in po pameti.
V primeru viroze, prehlada ali različnih vnetij ustne sluznice raje samo grgrajte ali žvrkljajte čaj v ustih, nato pa ga izpljunite.
Žajbljev čaj ne diši prav lepo, poleg tega pa ima grenek in neprijeten okus.
Pa vendar je izjemno koristno zdravilo za različne vrste vnetij in razjed.
Žajbljev čaj se splača grgrati, če vas boli grlo oz. če vas muči prehlad.
Dandanes lahko žajbljev čaj najdemo tudi v različnih čajnih mešanicah, saj sam po sebi nima prav dobrega okusa; ljudje ga pijemo bolj zaradi njegovih zdravilnih učinkov kot česa drugega.
KAKO PRIPRAVITI ŽAJBLJEV ČAJ IZ SVEŽIH ALI POSUŠENIH LISTOV ŽAJBLJA ?
Za pitje žajbljevega čaja lahko uporabimo bodisi sveže bodisi posušene liste žajblja.
Čaj bo v vsakem primeru imel zdravilne učinke in tudi postopek priprave je enak, razlika je samo v količini žajblja, ki ga potrebujemo za pripravo čaja.
Če imamo pri roki sveže liste, uporabimo dve jedilni žlici čaja.
Če imamo pri roki posušene liste, uporabimo eno jedilno žlico čaja.
Za dve skodelici čaja potrebujemo: ( 4 žličke čaja, 2 žlički medu in malo pomarančnega soka );
Če pripravljamo žajbljev čaj za pitje, damo 4 čajne žličke žajblja v vrel krop, pustimo 3 minute in
ga precedimo. Počakamo, da se malce ohladi, ga vlijemo v dve skodelici in mu dodamo žličko
medu in malo pomarančnega soka.
V žajblju je veliko eteričnih olj, ki so za grgranje zelo pomembna, za pitje pa ne smejo biti zraven, zato se mora čaj kuhati točno tri minute. Po treh minutah je olje izkuhano.
GRGRANJE
Za grgranje pustimo žajbelj 10 minut v vroči vodi, za pitje ga je treba kuhati natančno tri minute.
Eno do največ dve čajni žlički žajblja dodamo v pol litra vrele vode, kuhamo še tri minute, potem odstavimo.
Ker je žajbljev čaj zelo močan, kljub vsem njegovim koristnim učinkom ni najbolje, da pijemo velike količine. Če nas npr. samo boli grlo, si lahko pomagamo tako, da grgramo topel žajbljev čaj tako topel, kot je le mogoče, preden nam postane neprijetno in ga nato izpljunemo.
Če nas močijo vnetja ali pa razjede na ustni sluznici, si lahko prav tako pomagamo z žvrkljanjem čaja, ki ga nato izpljunemo. To je dobra novica, ker pomeni, da nam čaja ni nujno treba zaužiti,
sploh če nam okus ni po godu.
ZAKAJ NI DOBRO, ČE ZAUŽIJEMO PREVEČ ŽAJBLJEVEGA ČAJA IN KDO SE GA MORA IZOGIBATI?
Grgranja in žvrkljanja se splača poslužiti tudi zato, ker žajbelj vsebuje olja, ki lahko povzročijo resno
škodo v človekovem telesu, če ta dobi previsoko dozo teh sestavin.
Skodelica žajbljevega čaja vam v normalnih okoliščinah ne bi smela škodovati, vendar s pitjem žajbljevega čaja nikakor ne pretiravajte in imejte vedno v mislih stranske učinke.
Žajbeljevemu čaju se prav tako izogibajte, če ste noseči ali pa v tem trenutku še vedno dojite. Prav tako lahko povzroči težave bolnikom z diabetesom, saj lahko zniža raven sladkorja v krvi.
Stranski učinki pitja žajbljevega čaja sta lahko npr. omotica in bruhanje. Čeprav žajbljev čaj načeloma pomaga pri težavah s prebavo, jih lahko tudi sproži.