Kako narediti milo doma?
Patricija K. R.
72
Izobraževanje, Tečaj, delavnica, predavanje, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Začetek: 23.12.2020
Zaključek: 31.01.2021
Kaj podariti za Božič?
Trgovine so se odprle, tekamo od vrat do vrat in stojimo v vrsti, se sprašujemo, če je to res potrebno, ko preidemo v trgovino, tistega kar smo si zamislili ni, ponovimo vajo...
Ponujamo vam namig za darilo, izdelajte ga sami.
Sama sem se prvič podala v izdelovanje mila, seveda s pomočjo zelo potrpežljive mentorice.
Sama izdelava in priprava ni tako zahtevna, po mojem mnenju je trenutno najtežje dobiti sestavine. Receptov za pripravo mila je na spletu ogromno, sama sem se odločila za dve vrsti izdelave.
Ko so je milo nastalo, sem bila tako ponosna in vesela, da bi ga kar
podarila.
Omamen vonj, prijeten dotik in seveda čudovit izgled...,lahko poskusite tudi sami, darilo največje vrednosti, darilo iz srca.
POSTOPEK PRIPRAVE IZDELAVE MILA:
1. Izbira recepture ( izbira recepture po kateri se bo milo izdelovalo, na razpolago jih je mnogo, moraš vedeti kaj želiš, oziroma kakšne sestavine imaš na voljo).
2. Nabava materiala (po mojem mnenju najpomembnejši in trenutno najtežji del, saj sva vse naročali preko spleta).
Ko imaš ves material zbran, ga razporediš po mizi in še pripraviš aparate in posodo ki jo potrebuješ.
3. Tehtanje trdih maščob (kokos, karitejevo maslo) – zelo pomembno je, da smo pri tehtanju natančni.
4.Toplenje mase na zmerni temperaturi (kokos, karitejevo maslo).
5. Tehtaj vodo.
6. Tehtaj Natrijev Hidroksid (Na OH).
7. NaOH dodaj v vodo, ( zelo natančno odmeri).
8. Ohladimo na 35 – 45 C.
9. K raztopljenim trdim maščobam dodamo tekoča olja (Olivno olje, ricinusovo olje, repično olje…).
10. Ko imata tekočina in olje približno enako temperaturo, NaOH vlijemo v stopljena olja, zmešamo s paličnim mešalcem, da se masa emulgira, po želji dodamo eterično ali parfumsko olje in barvilo. Celo ali del mase lahko obarvamo.
11. Vlijemo v kalupe, prekrijemo s folijo za živila, ovijemo v brisačo ali koco in pustimo 24 ur, da se strdi.
12. Odstranimo s kalupa, narežemo, damo zoret 4 – 6 tednov na zraku.
13. Ko je milo zrelo, ga lahko damo v darilno embalažo.